Kinesio

13-10-2019 10:42
Kinesio
KİNESİOLOGY UYGULAMALARINDA KULLANILAN KİNESİOTAPE BANTLARI ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANLARI:
Bantlama tedavilerinden biri olan kinesiology bantları günümüzde yaygın olarak hastanelerde, spor kulüplerinde spor hekimlerince, fizyoterapistlerce, masörler tarafından hastalarında ve sporcularda kullanılmaktadır. Ayrıca, spor yapan herkesin sportif aktivitelerde, antrenmanda, maçta koruyucu amaçlı destek bandı olarak kullanabileceği şekilde de uygulanmaktadır. Bandın ismi kinesio bant, kinesyo tape, kinesio tape, kinezyoloji bandı, ağrı bandı, sporcu destek bandı gibi farklı anılsa da, aynı banttan; ağrı tedavi kinesiology bandından bahsedilmektedir.
Kinesiology bantları günümüzde piyasada ebat, renk ve marka çeşitliliğiyle kolayca ulaşılabilir haldedir. Belli başlı bilinen markalardan Ares Tape, Kinesio-Tex Tape, Kinematics Tex Tape, Kindmax Ağrı Tedavi Bandı gibi markalar sayılabilir. Ebat olarak genellikle 5 cm enindedir. Rulonun uzunluğu da 5 metre veya 31.5 metre olabilmektedir. Kinesyo tape bantlar uzunlamasına esneyebilen, fakat enine esnemeyen bantlardır. Biomechanic tape grubu olarak adlandırılan Dynamic Tape örneğinde ise bant hem enine hem boyuna esnetilebilir.
Kinesyo bantlar çok geniş bir yaş aralığında kullanılmaktadır. Çocuk, yetişkin ve yaşlı geriatrik yaş aralığında, nörolojik hasta kas desteği, duruş stabilizasyonu, sporcu desteği veya ağrı tedavilerinde kliniklerde kullanılmaktadır.
Kinezyotape kullanım alanları:
Ofis ortamında sürekli aynı pozisyonda oturarak çalışmaktan kaynaklanan bel, sırt ve boyun ağrılarında, sportif travmalarda parmak, el-bileği, omuz, diz, kalça, ayak bileği ve diz travmalarında, diğer vücut eklem-kas dokularında yaşanan ağrılı durumlarda, mesela omuz, bel, sırt ağrılarında kullanılır.
Nörolojik hastalarda gözlenen kas güç eksiklikleri için, postür dik duruş problemlerinde efektif bir uygulama alanı olan kinesiotape bantlar, postür düzeltmek için doğru pozisyonlandırmayı yapmakta kullanılır.
Kinesio tape ağrı bandının daha özelleşmiş uygulama alanlarına örnek olarak diz ağrıları, golfçü dirseği, fibromiyalji, müsküler hipertoni, skolyoz, el bileği carpal tünel sendromu, alt ve üst ekstremite kas desteği olarak, kramp önlemek için, gonartroz ve coxartroz tedavilerinde doğrudan veya destek uygulama olarak sağlık profesyonelleri tarafından hastalara uygulanmaktadır.
Kinesyobandın temel etki mekanizması basit ama çok etkilidir. Dokular arasındaki katmanı kaldırarak subkutan planda kan dolaşımını ve lenfatik drenajı arttırarak kan dolaşımının dokulara daha nitelikli nüfuz etmesini sağlar. Masajla da bu tür etkiler alınabilir. Masaj yapılan bir ekstremitede meydana gelen değişiklikler neyse, kinesio bant uygulandığında kan dolaşımının ağrılı bölgede hızlı akışı sağlanmış olur. Kinesiotaping uygulamasının masaja göre bir avantajı da uygulandığında 7 güne kadar yapıştırıldığı yerde kalıp aynı etkiyi sürdürmesidir.
Yapışkan kısmı suya ve terlemeye karşı dayanıklı olan kinezyo bandı, uygulayıcının tedavi planına bağlı olarak 7 güne kadar uzun süre uzuvda kalabilir, kinesiotaping etkisini sürdürebilir.
Özetlemek gerekirse, kineso tape ağrı bandı uygulamasının esas amacı ağrı tedavisi sağlayarak, ağrısız hareket aralığını arttırmak, hareket etmeyi kolaylaştırmaktır. Fasya ve kas dokusunda hastanın durumuna göre hareketi kısıtlayacak veya arttıracak şekilde yapıştırmak, bağ dokuları desteklemek, yumuşak dokuların rehabilitasyonunu hızlandırmaktır.
Kinesiotaping bantları hava alan esnek pamuk dokumadır. Ciltte tahriş yapmayan, yapışkan olarak akrilik esaslı cilde zarar vermeyen hammadde ile yapışması sağlanır. Allerjik reaksiyonları minimumda tutabilmek için latex içermeyen bantlar tercih edilebilir.
Kinesyotape çok kolay uygulanan, doğru uygulandığında yan etkisi olmayan bir ağrı tedavi argümanıdır. Ancak, uygulayacak kişinin mutlaka bantlama eğitimi almış olması gerekmektedir. Kinesio bantlama eğitimini tamamlamış fizyoterapistler ve hekimler tarafından uygulanır. 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.